Menu

XpeditionLogoZajímavé novinky na přiští rok představila také mladá, dynamicky se rozvíjejíci firma Xpedition Archery. V její nabídce najdeme špičkové luky s opravdu skvělými parametry. Pokud tuto značku ještě neznáte, napravte to - do budoucna s ní budeme muset určitě počítat ...

 

Podzim je tradičně doba novinek. Spousta nadšenců (a tedy i my všichni) čekají, až své novinky představí "ti velcí". Ty známé firmy jako třeba Hoyt, Mathews, PSE, Bear, Bowtech... Ale, kromě těchto "klasických obrů" se na současném trhu pohybují i menší hráči. Značky, které vznikly relativně nedávno a jejich jméno běžnému bowhunterovi možná moc neřekne. Což vůbec neznamená, že jejich produkty nestojí za pozornost ... možná právě naopak. Možná ? No v případě firmy Xpedition Archery jsem měl napsat .. URČITĚ

 

Něco málo (velmi málo) o firmě

O firmě samotné se mi nepodařilo zjistit mnoho (upřímně nijak zvlášť jsem po tom nepátral). Z pohledu ostatní konkurence je to ještě stále "batole" – vznikla někdy v roce 2013. Alespoň z té doby pochází první zmínky, které jsem našel.

A na jejich webu se toho o historii vlastní společnosti moc nedočtete. Najdete tam pouze zmínku, že lidé z firmy mají skoro 50 let zkušeností z práce pro letecký průmysl. Možná proto se o jejich lucích říká, že jsou vyrobeny velmi precizně, s minimálními tolerancemi a všem detailům je věnována co nejvyšší péče. Ano, tohle pochopitelně tvrdí i ostatní výrobci, ale u Xpedition Archery (dovolte mi to nadále zkracovat na XA) se toto tvrzení asi podařilo skutečně převést do praxe, neboť se na tom shodují i uživatelé.

Na tomto místě by asi bylo dobré zdůraznit, že s luky XA nemám žádné osobní zkušenosti. Z žádného jejich luku jsem nikdy nestřílel, ani jsem ho nedržel v ruce a dokonce jsem ho ani neviděl na vlastní oči :-) Moje hodnocení proto berte jako čistě subjektivní, založené pouze na informacích, které se mi podařilo dohledat na netu a celkovém dojmu.

 

Jak se u XA dostali k lukům je mi tedy stále záhadou. Možná koníček přerostl do bysnysu ? Jenže ona jedna věc je z luku střílet, druhá je třeba bavit se servisem, laděním a možná i vlastní stavbou nějakých hybridů (tzv. Frankenbows), ale něco úplně jiného je vzít to od samotného začátku – od konstrukce, návrhu kladek, riseru, prostě všeho co s tím souvisí .. tak aby vzniklo něco smysluplného. Původní moje myšlenka byla, že firmu založil nějaký "odpadlík" - konstruktér, který odešel z jiné značky a postavil se na "vlastní nohy"... ale kdo? A i tak to není vše ... ještě k tomu přidejte výrobu, servis, prodej, zaměstnance ...  prostě nic snadného.

Dodatek na poslední chvílí: Až když byl článek téměř hotový a připravený ke zveřejnění mě napadlo jedno jméno - Kevin Stroher. Začal jsem pátrat a opravdu ... moje "podezření" se potvrdilo. Kevin Stroher je možná trochu komplikovaná osobnost, ale v každém případě je špičkový konstruktér kladkových luků, který během posledních let prošel řadou známých firem - kromě jiného Bowtech, Kevin Stroher (jeho vlastní značka), Elite, v poslední době spolupracuje jako konzultant s další mladou firmou Obsession a ... ano .. hádáte správně .. i s "naší" Xpedition.
 

U XA složité začátky zjevně úspěšně zvládli, protože od roku 2013 , kdy představili první modely, uvádí další novinky každý rok. A hlavně, jejich luky jsou lepší a lepší. K tomu se jim zatím vyhnuly opravdové maléry (chyby v konstrukci či materiálu), nikde žádné zásadní stížnosti, spíše naopak ... a tak je logické že stále více lidí se zajímá o jejich produkci.

Jinak XA je pochopitelně americká firma, která sídlí ve městě Yankton v Jižní Dakotě. Což je třeba pro mě velmi sympatické místo, protože v té oblasti žijí moji oblíbení Siouxové :-) 

 

O lucích Xpedition trochu obecněji


O lucích z produkce XA lze říct několik faktů, které platí téměř pro všechny jejich modely :

Těla (risery) luků jsou vyráběny z hliníkové slitiny 6061-T6, tedy "starý dobrý poctivý železo". Žádné koketování s karbonem, tak populární v současné době u jiných výrobců, se nekoná. Risery se frézují na CNC strojích přímo v továrně, takže výrobní proces a jeho kvalita je plně pod kontrolou. 

Ramena jsou z produkce firmy Gordon Glass, dodávaná ve stavu "polotovaru", který se v továrně pouze upravuje do finální podoby. Tohle je obdobné jako u konkurence, neboť ramena od Gordonů kupuje více výrobců luků (a kdoví zda ne všichni).

Jinak jsou všechny součásti luku z domácí produkce (vyráběny přímo v továrně XA)

Dobrá zpráva je, že luky od XA pohání Hybridní kladkový systém (známý také jako Cam½ ). Tento systém používají i další výrobci (Hoyt, Bear, PSE) a obecně je považován za jeden z momentálně nejlepších, jak z pohledu výkonu, tak i pro možnosti jeho nastavení a případného ladění luku (ano, máte k dispozici Yoke). Jedinou výjimkou z produkce XA je model Xception, který používá systém Single Cam.

Síla nátahu luků je k dispozici v v několika různých rozsazích. U každého modelu je to pochopitelně trošku jinak, ale obecně lze říct, že nabídka síly ramen je 40, 50, 55, 60, 65 a 70lbs (uvedena vždy maximální síla). Oproti běžné dnešní praxi jsou ale jednotlivé rozsahy mnohem menší. Výrobce přímo upozorňuje, že nedoporučuje změnu síly o více jak 8 lbs oproti maximu. Takže budete mít k dispozici nějakých 32-40lbs, nebo 42-50lbs atd .. až 62-70lbs.

Tohle je docela rozdíl oproti současné konkurenci, kde v poslední době najdete (běžně i u výkonných luků) rozsahy 15lbs. Bowhunter toužící po luku Xpedition by si tak měl být dobře vědom jakou sílu "utáhne" a jakou si tedy koupí. Moc prostoru pro chybu není. Na druhou stranu si myslím, že tohle nebude zásadní problém, už s ohledem na spektrum možných zájemců (zkušenějších střelců). Protože luk XA si asi úplný začátečník pořizovat nebude.

Délka nátahu, nebo spíše její nastavení, je opět něco, co moderního lukostřelce, zhýčkaného otočnými moduly pro proměnlivý nátah, možná úplně nepotěší.

Zapomeňte na otočný modul. Změna délky nátahu je u XA sice řešena modulem, ale výměnným. Tedy, starý modul z kladky ven a nový dovnitř. To znamená, že při nákupu luku si musíte být dobře vědomi co (jaký modul – jakou délku) vlastně chcete. A pokud si nejste úplně jistí, pak s lukem koupit ještě jeden modul navíc - na "sousední" délku pro případ, že by to náhodou napoprvé nevyšlo.

 

t XATopCam 
Výměnný modul v kladce určuje délku nátahu ... 

 

A abychom byli úplně přesní, všechny modely s Hybridními kladkami mají dvě různé verze (velikosti) kladek – první, označovaná jako PX3 je určena pro krátké a střední nátahy, druhá XS Plus pak pro střední až delší nátah. Proto, obzvláště v případě, že se svým nátahem nacházíte "někde na hranici", je potřeba rozmýšlet ještě pečlivěji. Abyste nakonec, kromě modulu, nemuseli kupovat a měnit celou další kladku.

Pokud vás zaráží, proč v 21. století někdo "buzeruje" uživatele systémem výměnných modulů a kladek, pak správnou odpovědí bude asi efektivita kladek = výkon, který získáváte díky dokonale optimalizované dráze tětivy na kladkách, což je věc, kterou pomocí univerzálních otočných modulů nedosáhnete. Holt, něco za něco ...

 

Když už je řeč o výkonu – pak vězte, že luky od Xpedition jsou "opravdová děla", která výkonem doslova překypují. Protože jak jinak označit hodnoty IBO 355, 348, 358, 348 fps ? 

Slušné, že ? A to i přesto, že luky samotné nemají nijak extrémní parametry. Tím myslím, že třeba Brace Height se drží ve velmi rozumných, až "civilních" hodnotách. Že ani kladky nejsou nijak brutálně agresivní a nátah je tudíž příjemný a plynulý. Konstruktérům od XA se prostě podařilo "vydojit" ze svých luků skutečně impozantní výkon při zachování rozumného střeleckého komfortu !

Orientace na špičkové a výkonné luky je zřejmá i z toho, že v nabídce XA naprosto chybí modely určené pro začátečníky nebo "střední třídu". Žádné luky "economy za půlku", žádná RTH sada, žádné luky pro ženy, děti, mládež. Prostě, pokud chcete luk "jenom na hraní" nebo "jen na zkoušku", pak nezbude než jít jinam.


Trochu zvláštností je minimalisticky navržený ATR Cable Guard. Oproti konkurenčním řešením, která se různě otáčí, prohýbají, kloužou a dělají jiné psí kusy, u XA chybí jakékoliv pohyblivé prvky. Žádné kluzáky, pružné ohýbající se tělo, kolečka, prostě nic takového. V podstatě jde pouze o krátkou subtilní tyčku se dvěma zářezy pro lanka. To je vše. 

 

ATRGuard 
Minimalisticky designovaný Cable Guard ATR ... 

 

Vypadá to hezky, ale trošku podezřele. Takové moc jednoduché. Nicméně u XA tvrdí, že je to vymyšlené a že to funguje. Že díky konstrukci luku při nátahu zůstávají lanka ve stejné rovině (nikam se neposunují) a proto je tento guard dostačující. Pravda asi je, že v případě potřeby by pro lidi z XA nebyl problém navrhnout něco složitějšího. Takže pokud to tam není, snad to tam vážně být nemusí :-)

Dále vás možná napadne, jak moc asi dostávají zabrat lanka, která neustále kloužou (a otírají se) v drážkách, které neuhnou, sem a tam. Modely z roku 2014 snad skutečně "trpěly" na nadměrné opotřebení lanek v místě kontaktu s CableGuardem, ale podle tvrzení XA byla objevena chyba ve výrobním procesu a poté se podařilo problém zcela eliminovat.

Dalším zajímavým a pokročilým detailem jsou DrawStopy – tedy "dorazy nátahu", což je "takový čudlík na kladce, který se o něco zarazí a tím nátah ukončí".  Zatímco u varianty "CableStop" se čudlík se na konci nátahu opře o kabel luku, u XA vsadili na "LimbStopy", kdy se onen čudlík opře přímo rameno luku. Doraz, ukončení nátahu, pocit z něj .. tzv "wall" je u LimbStopů pochopitelně mnohem jasnější, konkrétnější, pevnější. Prostě dál to nejde, rameno neuhne ... 

 

t TALStop 
Konec nátahu určuje kontakt Drawstopu s ramenem luku 

 

Limb stopy byly dříve vyhrazeny hlavně sportovním lukům a až v poslední době je začali (třebas jen jako alternativu) nabízet někteří výrobci loveckého vybavení, ale pouze pro své topmodely. U XA jsou Limbstopy standardem u všech modelů - luků.

S Drawstopy je spojena ještě jedna zajímavost – trošku netradiční systém jejich nastavení. Na kladkách nenajdete konkrétní montážní díry pro jednotlivé délky nátahu, jak je zvykem jinde. Namísto toho je v obou kladkách jeden souvislý, dlouhý, podlouhlý otvor ve kterém je možné Drawstop umístit-posunovat vlastně kamkoliv. Na spodní kladce jsou vedle tohoto otvoru referenční značky a v manuálu najdete doporučení kam (v závislosti na délce nátahu) drawstop umístit. Na horní kladce jakékoliv označení chybí a nastavuje se podle spodní kladky při nataženém luku ...

Ano vím, že takto popsáno je to docela matoucí, takže možná pomůže příklad. Na luk, do obou kladek, namontujeme nejprve modul odpovídající vašemu nátahu, dejme tomu 29". Z tabulky v manuálu luku zjistíme, že spodní DrawStop má být v našem případě namontován na pozici, označenou čísly 3 až 3,5. To znamená, že jej můžeme umístit (a utáhnout) kamkoliv do této "oblasti".

A vězte, že podle jeho konkrétního umístění (tedy o ten kousek tam nebo zpět) se budou měnit některé parametry nátahu luku. Jako třeba přesná délka nátahu (a teď se bavíme skutečně o jemných rozdílech), ale hlavně délka tzv. "valley" a hlavně i hodnota LetOff .. ano dokážete tak ovlivnit, jak moc síla nátahu na konci poklesne a na jak velký kus. To jsou věci, co ? :-)

 

t DLset
Spodní kladka má v drážce pro DrawStop značky. Umístění DrawStopu (oblast, či doporučený rozsah) určuje manuál podle konkrétní délky nátahu (použitého modulu).

 

Běžné kladky (jiných výrobců) mají tyto parametry pevně dané svojí konstrukcí, ale u XA luků si je můžete ovlivňovat pouhým posunem Drawstopu v předepsaném rozsahu. Což je, přiznejme si, docela hezká hračka :-). Navíc v rukou zkušeného uživatele, který už "jde za svým oblíbeným pocitem/nátahem" asi i dost užitečná věc.

Jakmile máte spodní doraz (DrawStop) nastavený, natáhnete naplno luk (až se spodní Drawstop opře o rameno) a následně nastavíte i DrawStop horní kladky tak, aby se dotýkal horního ramene. 


Tohle řešení je v porovnání s běžným standardem zajímavé a docela unikátní. Je jednoduché a mělo by umožnit běžnému uživateli relativně rychlou a snadnou synchronizaci obou dorazů (pozor - nikoliv kladek). Bude asi znamenat trochu odlišný postup při pokročilejším tuningu luku, konkrétně při skutečné synchronizaci kladek, ale to je věc se kterou se nadšený "tuner" dozajista nějak popere :-)

 

Z výše uvedeného snad vyplývá, že XA a její luky nejsou (minimálně prozatím) typickými představiteli masové produkce určené pro nejširší zákaznickou obec. Tomu v podstatě odpovídá i tvrzení, že luky jsou v podstatě vyráběny na objednávku a že jde téměř o zakázkovou produkci.

  • že každý luk je sestaven včetně přesného nastavení délky nátahu (podle objednávky)
  • následně změřen na drawboardu
  • laserem se zkontroluje náklon a rovina kladek
  • že podložky na osách kladek se nedávají "jen od oka" nebo podle univerzálního předpisu, ale skutečně podle konkrétní potřeby právě montovaného luku (bavíme se o toleranci setin palce vzniklých třeba při výrobě a opracování ramen)
  • že samotná ramena jsou párována s maximální pečlivostí tak, aby jejich vzájemné vlastnosti byly co nejpodobnější a že to pochopitelně platí i pro obě ramena navzájem
  • že každý luk projde na závěr měřením rychlosti na chronometru a pokud nedosahuje odpovídající rychlosti pak se vrací do montáže na další seřízení 
  • atd ...

 

Prostě XA tvrdí, že od nich z továrny neodejde luk, který by bylo potřeba, kromě montáže doplňků nějak seřizovat nebo ladit. Zní to hezky, ale já bych se držel známého "důvěřuj, ale prověřuj..." :-) Součástí standardního vybavení jsou i tětivy a lanka, které prý snesou srovnání s těmi nejlepšími "custom" sadami, které si jinak musíte po nákupu luku pořídit sami. A dokonce si prý můžete při objednávce luku přát i vlastní barevnou kombinaci tětivy a lanek.

Je mi jasné, že spousta z těchto tvrzení zní jako typický marketing, neboť jak se říká "když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají..", jenže, když si tak projdete diskuzní fóra, různé recenze a testy tak zjistíte, že naprostá většina ohlasů na luky od Xpedition jsou kladné. Žádné zásadní problémy, žádní otrávení uživatelé tvrdící "že toto už nikdy nekoupím .." atd .. 

No a co ceny ? Abych řekl upřímně, ceny mě baví. Ano, skutečně baví .. už proto, že všechny modely stojí (oficiálně) 1.049 USD.

Ať je to krátký XPLORER SS nebo delší DENALI nebo superdělo XCURSION 6 .. a dokonce i za "obyčejný" SingleCam XCEPTION dáte stejných 1.049 dolarů. Prostě tady to není ve smyslu ... potřebujeme levný luk, tak tam hodíme Singla. Tady je to opačně - pokud chcete SinglCam, není problém, ale za ten luk zaplatíte stejně jako za Hybrid. Ostatně, věnujeme mu stejnou péči. Jedinou výjimkou je sportovně laděný PERFEXION, který stojí o stovku víc.

Co se týká cen obecně, ty jsou tedy víceméně stejné jako u konkurence. Na to, že XA je mladá, v podstatě začínající značka, se zjevně cítí pevná v kramflecích a nekoná se žádný útok na trh za nízkou cenu. Ale na druhou stranu to neženou do žádných extrémů. Prostě co se ceny týká, tak za mě dobrý ...

Podotýkám, že ceny jsou za standardní podobu luku – v nabídce jsou 3 standardní barvy těla luku a 3 barvy ramen. A pokud by vám to snad nestačilo, pak za příplatek (kolik to nevím) nějakých dalších extra 8 barev pro riser a další 3 barvy pro ramena ... pro tyto detaily už doporučuji katalog výrobce.

 

Nabídka Xpedition na rok 2017

Po rozsáhlejším úvodu se konečně dostáváme k jednotlivým modelům. Nabídka modelů pro 2017 mi přijde rozumná – 6 luků, každý trochu jiný. Neměl by být problém vybrat si, co se Vám líbí. A hlavně - není to "milion" modelů, které se navzájem překrývají a zavazí jeden druhému.

 

XPLORER SS

Krátký, velmi rychlý luk. Hybridní kladky

XplorerSS Black XS

 

  • IBO: 355 fps
  • ATA: 30"
  • BH: 6.125"
  • DW (max): 45,55,60,65, 70 lbs
  • DL: kladka PX: 25-26,5", kladka XS Plus: 27-30"
  • LetOff: 80% (měnitelné)

 

DENALI

Rychlý luk s delší ATA. Hybridní kladky

Denali Max1 XS

 

  • IBO: 345 fps
  • ATA: 34"
  • BH: 6.875"
  • DW (max): 45,55,60,65, 70 lbs 
  • DL: kladka PX: 26,5-28", kladka XS Plus: 28,5 -31"
  • LetOff: 80% (měnitelné)

 

XCURSION 6

Superrychlé "dělo" - luk se střední délkou. Hybridní kladky

Xcursion 6 RTXRA XS

 

  • IBO: 358 fps
  • ATA: 32,375"
  • BH: 6 "
  • DW (max): 40,50,60,65, 70 lbs
  • DL: kladka PX: 25-26,5", kladka XS Plus: 27-30"
  • LetOff: 80% (měnitelné)

 

XCURSION 7

Velmi rychlý luk - varianta Xcursionu s větším Brace Height. Vhodná i pro delší nátah. Hybridní kladky

Xcursion 7 Max1 XS

 

  • IBO: 348 fps
  • ATA: 32,375"
  • BH: 7 "
  • DW (max): 40,50,60,65, 70 lbs
  • DL: kladka PX: 26-27,5", kladka XS Plus: 28-31"
  • LetOff: 80% (měnitelné)

 

XCEPTION

Na poměry XA pomalejší luk se systémem SingleCam

Xception Black

 

  • IBO: 328 fps
  • ATA: 32,375"
  • BH: 7,25 "
  • DW (max): 45,55,60,65, 70 lbs
  • DL: 26,5" – 31"
  • LetOff: 80% (měnitelné)

 

PERFEXION

Sportovně laděný luk s delší ATA, případně pro velmi dlouhý nátah.
Jenže "sportovně" v tomto případě vůbec nevylučuje lovecké použití. Objednejte si ho v černé nebo camo barvě a máte delší lovecký luk s nátahem až do 32" a to vše při zachování rychlosti téměř 340fps. Ideální pro urostlé bowhuntery. Říkal tady někdo "sportovní" ? :-)

Perfexion Orange

  • IBO: 337 fps
  • ATA: 36"
  • BH: 7,125 "
  • DW (max): 50,60,65, 70 lbs
  • DL: kladka PX: 27,5-29,5", kladka XS Plus: 30-32,5"
  • LetOff: 80% (měnitelné)

 

Tak co?  Našli jste něco, co se vám líbí ? Upřímně, já bych i našel :-)

Pokud vás něco opravdu zaujalo, pak pro podrobnější detaily, včetně videa pro jednotlivé modely doporučuji navštívit přímo stránky Xpedition Archery. No a kromě modelů 2017 tam najdete i modely letošní a z roku 2015.

 

Tak já bych si teda jeden vzal ...

Pokud se vám některý z luků Xpedition zalíbil tak moc, že jste se právě rozhodli si ho pořídit, pak vás následující informace asi moc nepotěší.

S nákupem této značky je totiž problém. V našich končinách se obecně luky nekupují lehce, ale s Xpedition to bude ještě horší. Firma totiž staví svoji obchodní politiku docela striktně – což v praxi znamená asi toto :

  • Náš luk si koupíte pouze od autorizovaného prodejce
  • Koncovému zákazníkovi přímo neprodáváme, a ani s ním nebudeme moc komunikovat
  • Pokud ve vaší oblasti není žádný náš prodejce, kontaktujte svůj oblíbený obchod, ať se s námi spojí a my se s ním nějak domluvíme.
  • Ale vy si koupíte luk od nich ..
  • atd ...

 

Prostě a jednoduše. XA trvá na tom, že její luky se budou k zákazníkům dostávat pouze přes prodejce. Přes profíky, kteří jsou schopni luk sestavit, případně seřídit a servisovat. Tak aby, velmi lapidárně řečeno, "do luku nesahal kdejakej vořech, co něco rozdrbe a pak si všude stěžuje, že ten luk je naprd, bo nefunguje a střílí blbě ... ".

Na jednu stranu to zní logicky a ostatně podobnou strategii volí i jiné firmy, hlavně pro své top modely. Třeba Hoyt nebo PSE také zakazují prodej mimo oficiálního prodejce a servis, nemluvě už o internetovém prodeji apod. V ideálním případě, pokud máte obchod za rohem, je to rozumná strategie. Jednak tím XA podporuje své obchodní partnery (prodejce) a jednak si zajistí, aby do luku nešťoural kdekdo.

Jenže ono to současně přináší obtíže zákazníkům, kteří ve svém okolí tak nějak žádného prodejce či servis nemají. A to platí i v USA, neboť Xpedition je mladá firma a jejich prodejní síť má k dokonalosti daleko. Takže i v USA najdete spoustu lidí, kteří jsou docela otrávení tím, že by luky XA rádi vyzkoušeli nebo koupili, ale tak nějak nemají kde.

A u nás je to ještě horší. V celé Evropě jsem našel jen 6 kontaktů – úmyslně jim neříkám prodejci, protože co si myslet o někom, kdo si v dnešní době neumí udělat pořádný web ? A v ČR pochopitelně nikdo. A značku Xpedition nenajdete ani v nabídce, našinci oblíbených a osvědčených zdrojů, jako je třeba JVD.NL nebo Huntersfriend ... 

 

Což ale na druhou stranu může být paradoxně dobrá zpráva. Americké firmy si situaci na zahraničním trhu docela uvědomují. Navíc naše trhy pro ně nepředstavují nic zásadního, nemusí zde hájit a ochraňovat své smluvní partnery-prodejce a tak ne vždy trvají na striktních pravidlech, která mají nastavena hlavně pro USA. Takže je teoreticky klidně možné, že se s Xpedition Archery dá domluvit napřímo. A luk objednat přímo u nich a nechat si ho poslat poštou. Nebo tak nějak. Prakticky pochopitelně nevím, nezkoušel jsem to.


Další věc, kterou by měl případný zájemce vzít v úvahu je následný servis. Bez odpovídajícího servisu v našich končinách budete odkázáni sami na sebe. Sestavení, trošku nestandardní tuning, případná výměna modulů, možná i kladek, časem určitě tětivy ... tohle všechno by měl případný zájemce o luk XA asi zvládnout. Ať sám, nebo s pomocí kamaráda. Nemusí to být zásadní komplikace, ale je dobré to mít na paměti. No a dalším možným problémem jsou případné reklamace, které vzhledem k absenci lokálního či evropského zastoupení znamenají posílání luku do USA a zpět = peníze, dohadování s celnicí atd ...

Tohle vše je dobré vzít v úvahu, pokud se budete rozhodovat, zda Xpedition ano nebo ne. Jejich luky jsou bezesporu skvělé, asi vážně jedny z nejlepších, ale rozhodnutí, zda stojí všechny ty komplikace už nechám na vás. 

H.


disbut2