Menu

1Další z velkých hráčů na poli loveckých kladkových luků představil na podzim nové modely, které se budou ucházet o naší přízeň a peněženku ...


Poznámka: Ano, vím že tento článek přichází se spožděním a vím, že jste si o něj psali ... jenže občas nejde všechno tak, jak bych rád ... Takže já se omlouvám .. a článek je zde .. díky Rattemu :-)  H.

 

Mathews pro příští rok představil jen dva nové luky, v obou případech jde o "topmodel". Dalo se to ostatně čekat. Střední třídu a začatečnické luky totiž s přehledem pokryje dceřiná společnost Mission a Mathews se více profiluje jako prémiový výrobce.
Navíc z minulých let zůstává spousta osvědčených modelů luků v nabídce, takže si zákazník vybere.

Co je tedy nového?

 

HALON

2Halon je název nové vlajkové lodě loveckých kladkových luků od Mathewse. Existuje ve třech variantách, lišících se hodnotou brace height. Tolerantních 7", standardních 6" a na výkon zaměřených 5".


Specifika jsou:

  • Draw lenght: 24-30"
  • Brace height 5",6",7"
  • Váha kolem 4,55 liber. Liší se trochu podle provedení.
  • Rychlost IBO 353,345,335 fps. Podle hodnoty BH
  • ATA 30"
  • Let-off 75-85%


Doporučená maloobchodní cena je 1099 USD

 

Nejrychlejší, 5" provedení má velice slušnou rychlost 353 fps. a Mathews vyslyšel volání mnohých střelců po výkonnějším luku, zvláště po loňském uvedení řady NoCam, která má bezesporu mnohé výhody, ale rychlost mezi ně zrovna nepatří. Ovšem je otázka zda jestli zmenšení BH na bezprecedentní hodnotu 5" a nevýhody s tím spojené, jako malá tolerance k chybám střelce, vyváží zvyšenou rychlost.

Jistě si své kupce najde, ale podle všeho bude nejprotěžovanější model s BH 6“ při stále velice dobré rychlosti 345 fps.

Verze s 7“BH je zase zaměřena pro střelce kteří dávající přednost tolerantnějšímu luku, před pár fps navíc.

První ohlasy a recenze se shodují, že se jedná o výjimečně tichý a na nátah příjemný luk s přihlédnutím k výkonu. Kladky fungují na systému Crosscentric, což je modifikovaný Dual Cam. Podle všeho se Mathewsům podařilo odstranit jeden z nepříjemných neduhů tohoto systému a to měkký, hůře ohraničený back wall.

Tělo je extrémně dlouhé, bezmála jako celý luk, a nese tak sebou nevýhodu v podobě vysoké hmotnosti, i když se výrobce snažil očividně ubrat materiál co to šlo. Mathews stále nepodlehl módě těl z carbonu, ale nutno podotknout, že tady by to mělo možná svůj přínos.

Kus od limb pocketů se nacházejí osvědčené Harmonic Dampery pro snížení hlučnosti a vibrací při výstřelu. Vodič lan je osvědčený reverzní z NoCam série. Rukojeť je nově provedená, jedná se o kombinaci dřeva a karbonu, oproti celodřevěným z minulosti.

3

Limb pockety, zavěšení ramen a celkové prostorové rozvržení těla s krátkým, striktně paralelním ramenem jako by z oka vypadlo řadě NoCam s prvky z Monster série. Tedy kombinace existujícího a osvědčeného, ale proč ne, když to očividně funguje.

Osobně se mi Halon docela líbí, stejně se dnešní vývoj kladkových luků smrskl spíše na vyvažování kompromisu uživatelsky příjemných vlastností/výkonu, občas s nějakou technickou vychytávkou. Stran toho kompromisu patří Halon podle všeho na špičku současné produkce. Dle čerstvých majitelů si také uchoval značnou tichost při výstřelu, za což byla vyzdvihována série NoCam.

Halon je k dispozici, stejně jako nové HTX v povrchové úpravě těla a ramen Lost Camo XD, Lost Camo OT, černá, šedá a v kombinaci černého těla a povrchu "uhlíková vlákna" na ramenech.

 

NoCam HTX

4Nový přírůstek do série NoCam má přízvisko HTX. Loňské modely téhle řady by měly zůstat i nadále v nabídce, otázka pak ale je, v čem je přínos tohoto modelu.

Když pomineme spíše sportovní řadu TRG tak se nabízí srovnání s loňským modelem HTR. Obojí má stejný typ kladek a velice, velice podobná specifika, snad jen, že HTR je o dva palce delší a o 4fps rychlejší. Tělo je velice podobné tomu z Halonu a nepřekvapilo by mě, kdyby bylo stejné. Zaměření ctí mantru série No Cam: Maximálně hladký nátah a maximální eliminaci hluku, i za cenu nižší rychlosti.

Nemůžu říci, že je to špatný luk, vzhledem ke svému určení, rychlost je tedy docela na hraně dnešních topmodelů, ale bezhlučností hladkostí nátahu a tolerantností k chybám střelce patří HTX k tomu nejlepšímu co se dá sehnat. Podstatnější nevýhodu vidím v nemožnosti nastavovat délku nátahu otočným, nebo alespoň výměnným modulem, jako u Halonu, ale jen skrze výměnu kladek.

Moje kritika spočívá v tom, že to samé vám poskytne HTR. Rozdíl v ATA 2" mi nepřijde jako dostatečný důvod k představení nového modelu, ale chápu, že jen s jednou novinkou v letošní nabídce by to byla chudá prezentace.

  • Draw weight 50,60,70 lbs.
  • Draw lenght: 23-29"
  • Brace height 6 1/8“
  • Váha kolem 3,99 lbs.
  • Rychlost IBO 326fps.
  • ATA 30"
  • Let-off 65,75,85%

Doporučená maloobchodní cena je 999 USD

V nabídce modelové řady NoCam tedy nadále zůstává lovecké HTR a sportovní TRG 7 a TRG 8. Do zapomnění byl odeslán TRG 9. Dle očekávání se luk s 9" BH v dnešní době příliš nechytil.

 

Řadě DualCam (kam ovšem nově spadá i Halon) vévodí série Chill kdy se jednotlivé modely liší především hodnotou ATA a BH.

Z loveckého hlediska je asi nejzajímavější model SDX s Brace Height 6" Let-off 80%, rychlostí 330 fps při 29" a kompaktní délkou 30.5"

5

Řada Chill se obecně těší oblibě u střelců a jediná podstatnější výtka se týká poněkud měkčího "Back wallu", což není u systému dual cam nic neobvyklého. Samozřejmě cena 1000 USD taky není nic příjemného, ale u Mathewse je to standard.


Zajímavostí v řadě DualCam jsou modely McPherson: Monster Wake a Monster Safari oba dělané na co největší výkon.

6

Wake ze sebe vymáčkne IBO 352 fps, což je ve srovnání s ostatní produkcí velice dobré, ale Safari, který nezapře určení už svým jménem, dokáže 350 fps při nátahu 30" a DW 85 lb se šípem vážícím 425 grainů. Za 2100 USD, v případě Safari, chcete vidět výsledek :)

7


Safari je ještě zajímavé svou konstrukcí, Zatímco Wake ještě vypadá jako relativně normální luk tak Safari má všechno zesílenější, voština je dokonce v samotných kladkách.

 

Řada SoloCam, kteréžto slovo bylo dlouhá léta napsané i ve znaku Mathews se smrskla, nepočítaje dětské luky Genesis, na model Z2 a jeho ženskou variantu Jewel. Z2 je letitý a velice oblíbený model s poměrně přijatelnou cenou 850 USD, slušnými parametry a vychvalován za hladkost nátahu a tichost.

8  9 

 

Jewel, má maximální sílu nátahu 60 lbs. Při které generuje rychlost slušných 325 fps s odpovídající minimální váhou šípu a délku nátahu v rozmezí 22-29". Taky je kompaktnější, 28". A nelogicky taky dražší o 150 USD než Z2.

Celkově má Mathews celkem ucelenou nabídku luků, zdaleka ne tak nepřehlednou jako třeba PSE. S přihlédnutím k tomu, že střední třídu a lowcosty pokrývá dceřiná společnost Mission.

Ratte


disbut2