ja myslím, že i ty dnešní budou za XY let fungovat .. oni je dělají vlastně úplně stejně jako ty původní. Dřevo, materiály, technologie a i některý stroje jsou původní .. v podstatě to ani nejsou "repliky", ale spíš pokračování původní produkce. Takže asi není důvod, aby to bylo jinak ..
Ad test - no to je trochu problém. Jednak ty luky oživuju postupně .. takovým tím stylem, že mám zrovna správnou náladu a jdu kolem stojanu a koukám a povídám ",.. ty seš ale fešák, co kdyby ses se mnou podíval do garáže ? (kde mám domácí střelnici)"
Takže v tom není vůbec žádný systém.
Pak následuje hlavní "test" - zda ten luk to "oživení" vůbec přežije. U některých co mám je už dopředu jasný, že by to asi nešlo (vzhledem k jejich stavu) ... některé jsou vzácné a mám je jen jednou, tak to ani nehodlám riskovat .. u někerých to prostě zkusím .. a některé už kupuju přímo s úmyslem to zkusit - ty jsou většinou duplicitní - mám daný model dvakrát, takže i kdyby to dopadlo blbě, nějak bych to "přežil" ... a u některých mě to vlastně ani neláká - ten luk (model toho kterého roku) se mi třeba moc nelíbí a nijak mě neoslovuje, tudíž na "něj ani nemám chuť"
a pak - ono moc není s čím to srovnat, protože ne každý model má v dnešní produkci svůj moderní protějšek. Což je zrovna případ toho Kodiaku 1962 .. můžu ho porovnat snad pouze s moderním Kodiakem 59, ale ony to jsou dva různé luky, byť třeba vypadají trochu podobně .. i tehdy v roce 59 a 62 se ty luky od sebe docela dost lišily.
Jedině ten luk zhodnotit nějak obecně .. ale upřímně si nemyslím, že bych zrovna já byl povolaný k tomu vyslovit nějaký "obecně platný ortel". Na to nemám potřebné zkušenosti. Já se snažím, ale ono je to spíš o mých pocitech, což je ale velmi subjektivní záležitost.
Právě teď si tu hraju s Kodiakem Magnum, rok 1977 a upřímně moc si s tím lukem nerozumím. Střílí dobře, to všechna čest, ale nějak mi "nepřirostl k srdci". Zatím teda .. Možná je to délkou 52" ? Ale to, že mi moc "nesedí", ještě neznamená, že ten luk je špatnej .. spousta lidí právě na KodiakMagnum nedá dopustit a snad i právě proto se vyrábí i dnes.
A pak tu máme další problém, že některým kandidátům na "oživení", jsem ještě "nedorostl". Mám tu Kodiak rok 1959 v síle 75# a Kodiak rok 1956 v síle 80# ... na který si zatím tak nějak netroufám
Takže celý smysl tohoto vlákna je ... možná se pochlubit
... a pak asi taky sdělit ostatním mou omezenou zkušenost, že i ty X desítek let starý luky můžou v pohodě fungovat a dělat dál radost. A pokud někoho podobná představa láká, tak že má možná cenu to zkusit - že to nemusí nutně dopadnou blbě.