Chtěl bych se podělit o radost z dnešního sběratelského úspěchu .... takhle po ránu, jako obvykle, si uvařím kafe a kontroluji eBay. A najednou koukám na luk, po kterém „pasu“ už docela dlouho. Kodiak Magnum 1963, řečený „dogleg“, a k tomu všemu typ označovaný jako „I“. Upřímně, moc jsem nevěřil, že ho někdy objevím a už vůbec ne na "obyčejné" eBayi ...
(
nyní už můj Kodiak Magnum 1963 typ I
)
Proč takové vzrušení z jednoho luku a k tomu ještě ani ne moc pěkného ? Dovolím si to vysvětlit a začnu trochu zeširoka. V roce 1963 se v nabídce Bear Archery a v jejich katalogu objevují,ostatně jako každý rok, nové a inovované modely. Tentokrát ale vypadají hodně odlišně než jejich předchůdci. Především se liší tělem (riserem), který je docela divně zalomený a vysloužil si tak přezdívku „
dogleg“ (psí noha). A tímto novým tvarem se pyšní hned 3 hlavní lovecké luky – Kodiak, Grizzly a "nedávno" (v roce 1961) uvedený a hodně úspěšný Kodiak Magnum.
(
Katalog Bear 1963 a 3 "doglegové" luky - Kodiak, Grizzly a Kodiak Magnum
)
Jak jsem říkal, změna to byla docela výrazná, zřejmá už na první pohled ... a zákazník se dozvídá, že toto je „ono“. Toto je budoucnost. Toto je ten pravý, správný tvar. Měla to být revoluce ... ale byl to ... s dovolením .. průser.
Protože právě u Kodiaku Magnum, který je z těch 3modelů nejkratší, se projeví kritická slabina konstrukce. Luk při nátahu praská. V těle - tam, kde je na vnější straně (tzv. „face“), v horní polovině, takový ten „roh“. Luků praská tolik, že poměrně záhy dochází ke změně tvaru těla Kodiaku Magnum a tak se objevuje verze, dnes označovaná jako typ II. Pozorný čtenář si může všimnout, že onen zmíněný „horní roh“ se posunul trochu dolů. Problém to řešilo, ale pouze částečně. U silnějších luků prostě ani tohle nestačilo. A praskaly dál. Ne tak často, ale praskaly ... Proto se o něco později (stále jsme ještě v roce 1963) objevuje další typ, nyní označovaný jako III.
(
tři verze Kodiaku Magnum rok 1963 - bohužel toto nejsou moje luky, ale jde o fotku ze sbírky jednoho z NEJ sběratelů ...
)
U tohoto luku-typu už onen „slavný“ dogleg prakticky zmizel úplně. Zůstal snad pouze náznak, ale tvar těla se víceméně vrátil k osvědčeným tvarům z minulých let.
Byl to docela malér. Jednak finanční – Fred Bear se k problémům, jako vždy, postavil čelem a všem majitelům Kodiaka Magnum (ať typu I nebo II) nabídl bezplatnou výměnu za bezproblémový typ III. Luků to bylo hodně (Kodiak Magnum byl hodně populární) a znamenalo to dost značnou finanční ztrátu.
A malér se svým způsobem dotkl i modelů Kodiak a Grizzly. U těch sice žádný problém nebyl (ač měly riser také velmi podobně zalomený, - pravděpodobně díky delšímu tělu a lepšímu rozkladu sil působících při nátahu), ale špatná pověst „doglegu“ obecně způsobila, že se neprodávaly moc dobře ...
To vše vedlo k tomu, že nový a revoluční „dogleg“ vydržel pouze jediný rok. V dalším roce už ho ani v nabídce, ani v katalogu nenajdeme - luky pro rok 1964 se vrátily k osvědčenému (nebo řekněme spíše nezprofanovanému) tvaru těla ...
Toliko teorie .. pokud jste četli pořádně, pak už asi tušíte, proč je Kodiak Magnum 1963 "dogleg“ typ I nebo II tak vzácný. Ano – moc se jich nedochovalo .. majiteli buď prasknul nebo si ho majitel bezplatně vyměnil za inovovaný a bezpečný model III.
Pokud totiž někomu zůstal doma Kodiak Magnum 1963 typ I, pak to většinou znamenalo, že si ho sice koupil, ale moc ho nepoužíval. A o luky se navíc ani tolik nezajímal – proto nabídky výměny nevyužil, nebo se o ní třeba ani nedozvěděl. No a protože Kodiak Magnum byl docela drahý luk, pak takových majitelů bez skutečného zájmu asi moc nebylo.
Takže proto mi dnešní úlovek udělal takovou radost. Navýšenou tím, že prodávající zjevně vůbec netušil, jakou vzácnost vlastně prodává. Tomu odpovídala i nízká vyvolávací cena a hlavně možnost „Buy me Now“ – kdyby totiž luk zůstal v aukci delší dobu, dozajista by vzbudil značný zájem a nový majitel by se při placení pěkně „prohnul“. Takhle to šlo hned a levně.
Nový přírustek přijde hned vedle Kodiak Magnum 1963 typ III, který už mám, a budu dál pátrat po typu II, ať je sbírka kompletní ... Třeba se povede ....