Menu
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1

Téma: Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I

Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I 09. srp 2016 20:05 #1

• TWitko
  • Avatar uživatele TWitko Autor tématu
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
Chtěl bych se podělit o radost z dnešního sběratelského úspěchu .... takhle po ránu, jako obvykle, si uvařím kafe a kontroluji eBay. A najednou koukám na luk, po kterém „pasu“ už docela dlouho. Kodiak Magnum 1963, řečený „dogleg“, a k tomu všemu typ označovaný jako „I“. Upřímně, moc jsem nevěřil, že ho někdy objevím a už vůbec ne na "obyčejné" eBayi ...

(nyní už můj Kodiak Magnum 1963 typ I )

Proč takové vzrušení z jednoho luku a k tomu ještě ani ne moc pěkného ? Dovolím si to vysvětlit a začnu trochu zeširoka. V roce 1963 se v nabídce Bear Archery a v jejich katalogu objevují,ostatně jako každý rok, nové a inovované modely. Tentokrát ale vypadají hodně odlišně než jejich předchůdci. Především se liší tělem (riserem), který je docela divně zalomený a vysloužil si tak přezdívku „dogleg“ (psí noha). A tímto novým tvarem se pyšní hned 3 hlavní lovecké luky – Kodiak, Grizzly a "nedávno" (v roce 1961) uvedený a hodně úspěšný Kodiak Magnum.

(Katalog Bear 1963 a 3 "doglegové" luky - Kodiak, Grizzly a Kodiak Magnum )

Jak jsem říkal, změna to byla docela výrazná, zřejmá už na první pohled ... a zákazník se dozvídá, že toto je „ono“. Toto je budoucnost. Toto je ten pravý, správný tvar. Měla to být revoluce ... ale byl to ... s dovolením .. průser.

Protože právě u Kodiaku Magnum, který je z těch 3modelů nejkratší, se projeví kritická slabina konstrukce. Luk při nátahu praská. V těle - tam, kde je na vnější straně (tzv. „face“), v horní polovině, takový ten „roh“. Luků praská tolik, že poměrně záhy dochází ke změně tvaru těla Kodiaku Magnum a tak se objevuje verze, dnes označovaná jako typ II. Pozorný čtenář si může všimnout, že onen zmíněný „horní roh“ se posunul trochu dolů. Problém to řešilo, ale pouze částečně. U silnějších luků prostě ani tohle nestačilo. A praskaly dál. Ne tak často, ale praskaly ... Proto se o něco později (stále jsme ještě v roce 1963) objevuje další typ, nyní označovaný jako III.

(tři verze Kodiaku Magnum rok 1963 - bohužel toto nejsou moje luky, ale jde o fotku ze sbírky jednoho z NEJ sběratelů ... )

U tohoto luku-typu už onen „slavný“ dogleg prakticky zmizel úplně. Zůstal snad pouze náznak, ale tvar těla se víceméně vrátil k osvědčeným tvarům z minulých let.

Byl to docela malér. Jednak finanční – Fred Bear se k problémům, jako vždy, postavil čelem a všem majitelům Kodiaka Magnum (ať typu I nebo II) nabídl bezplatnou výměnu za bezproblémový typ III. Luků to bylo hodně (Kodiak Magnum byl hodně populární) a znamenalo to dost značnou finanční ztrátu.

A malér se svým způsobem dotkl i modelů Kodiak a Grizzly. U těch sice žádný problém nebyl (ač měly riser také velmi podobně zalomený, - pravděpodobně díky delšímu tělu a lepšímu rozkladu sil působících při nátahu), ale špatná pověst „doglegu“ obecně způsobila, že se neprodávaly moc dobře ...

To vše vedlo k tomu, že nový a revoluční „dogleg“ vydržel pouze jediný rok. V dalším roce už ho ani v nabídce, ani v katalogu nenajdeme - luky pro rok 1964 se vrátily k osvědčenému (nebo řekněme spíše nezprofanovanému) tvaru těla ...

Toliko teorie .. pokud jste četli pořádně, pak už asi tušíte, proč je Kodiak Magnum 1963 "dogleg“ typ I nebo II tak vzácný. Ano – moc se jich nedochovalo .. majiteli buď prasknul nebo si ho majitel bezplatně vyměnil za inovovaný a bezpečný model III.

Pokud totiž někomu zůstal doma Kodiak Magnum 1963 typ I, pak to většinou znamenalo, že si ho sice koupil, ale moc ho nepoužíval. A o luky se navíc ani tolik nezajímal – proto nabídky výměny nevyužil, nebo se o ní třeba ani nedozvěděl. No a protože Kodiak Magnum byl docela drahý luk, pak takových majitelů bez skutečného zájmu asi moc nebylo.

Takže proto mi dnešní úlovek udělal takovou radost. Navýšenou tím, že prodávající zjevně vůbec netušil, jakou vzácnost vlastně prodává. Tomu odpovídala i nízká vyvolávací cena a hlavně možnost „Buy me Now“ – kdyby totiž luk zůstal v aukci delší dobu, dozajista by vzbudil značný zájem a nový majitel by se při placení pěkně „prohnul“. Takhle to šlo hned a levně.

Nový přírustek přijde hned vedle Kodiak Magnum 1963 typ III, který už mám, a budu dál pátrat po typu II, ať je sbírka kompletní ... Třeba se povede .... B)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

-- Tohle je muj podpis
Poslední úprava: od TWitko.

Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I 09. srp 2016 20:28 #2

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
... k předchozímu příspěvku by se asi ještě hodilo dodat (kdyby to snad vážně někoho zajímalo B) ) následující :

Změny během roku 1963 se dotkly také modelu Grizzly. I když, alespoň co vím a byl jsem schopen zjistit, u tohoto modelu nedošlo k žádným problémům při používání, objevil se během roku mírně upravený tvar těla. Oproti původnímu (označovanému jako "angled" ) má nový typ (označovaný jako "curved") trochu jiný tvar - "doglegovský" tvar je stále zřejmý, ale prolomení už není tak výrazné a je více zakulacené ...

Nicméně znovu zopakuji - důvod této změny není dodnes úplně jasný a stále se o něm diskutuje (dnes už spíše spekuluje). Teorie říkají, že šlo spíše o preventivní změnu těla, čemuž ale zase příliš neodpovídá skutečnost, že u dalšího modelu - Kodiak k žádné změně tvaru těla nedošlo vůbec - ten se celý rok prodával bez problémů v úplně prvním a originálním tvaru ...

(dva známé tvary těla modelu Grizzly 1963 - angled a curved)

-- Tohle je muj podpis
Poslední úprava: od TWitko.

Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I 26. srp 2016 10:28 #3

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
našel jsem pěknou fotku "doglegů" ... různé modely a typy, vše rok 1963. Zleva : Cub, Kodiak Magnum Type 1, Kodiak Magnum Type 2, Kodiak Magnum Type 3, Grizzly Type 1 (angled), Grizzly Type 2 (curved) a Kodiak. Samy o sobě ty luky nejsou moc hezký (můj subjektivní názor), ale takhle pohromadě to jisté kouzlo má ;)

Přílohy:

-- Tohle je muj podpis

Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I 26. srp 2016 12:34 #4

Ten co je ve prostředku máme v klubovně na zdi, akorát trochu víc střílenej ;-) Luky to fakt nejsou pěkný, ale snažili se o nějakej vývoj. Budiž jim to ke cti. Bez toho bychom nebyli kde jsme dnes.

Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I 31. srp 2016 10:56 #5

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
Pokud jsem správně pochopil význam "ve prostředku" pak je to Kodiak Magnum typ III ... teda nechci nijak zpochybňovat majetek vašeho klubu, ale nepleteš se ? On je to rok 1963 a upřímně, kde by se u nás vzal tenhle ročník ? Mohl by to být nějaký pozdější ... pro "necvičené oko" B) vypadají velmi podobně až na tyto rozdíly :

- mají přední část (face) pěkne rovně vyklenutou bez jakýchkoliv prohlubní apod. (viz obrázek)
- na face straně mají tzv. ozdobné "overlaye" .. takové ty "oči" ..měly to všechny modely pouze 1963 ne

první fotka ... KodMag se zvýrazněnými "idenifikačními znaky"
druhá fotka ... Kodiak Magnum 1966 ... už pěkně kulatý tvar, bez jakýchkoliv prohlubní atd .. a pochopitelně má "overlaye"

Pokud mi pošleš nějaký fotky, tak bychom mohli toho vašeho i nějak rozumně zařadit-určit ..

Přílohy:

-- Tohle je muj podpis

Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I 31. srp 2016 12:24 #6

Tos mě úplně vyděsil jak to bereš vědecky :-) Takhle "něco" takovýho tam určitě visí na zdi, nijak zvlášť jsem to ale nezkoumal, je dost možný, že ne nebude přesně ročník 1963. Prostě jen kouknu na tvar a vidím, že ho odněkud znám i když se jinak na tyhle luky vůbec nekoukám. Ani nevím jestli to je vůbec Bear. Visí tam i hodně polských kopií, které replikují staré hoyty a byly v té době dostupnější. Ale jsem si jistej, že v garáži několik těhle starých luků bylo a minimálně jeden z nich byl originál Bear. A vzhledem k tomu, že klub existuje od roku 1950, mohlo jít klidě o ročník 63. Zkusím se na to zaměřit, nafotit a poslat.

Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I 31. srp 2016 19:17 #7

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
Tak v tomhle se u nás doma nežertuje :-) onehdá si moje žena chtěla udělat radost a říká .. to je ale pěknej Grizzly .. a on to byl Kodiak ... no na rozvod to ještě nebylo (to by musela přitvrdit .. třeba si splést Beara s Hoytem), ale nemluvil jsem s ní tejden :-) :-)

a teď Ty ... prý "..... Ani nevím, jestli jeto vůbec Bear...." ... " prej tam visí nějaký polský kopie..." ... Bože .. za tohle by se měla odebírat licence .. trenérská (pokud máš) nebo nějaká střelecká nebo tak nějak :-) :-)

a teď vážně .. mě zarazilo to tvrzení že je to 63 .. protože on tento ročník obecně není moc často k vidění .. a tak jsem si říkal, že by to byla "sviňská náhoda", že se něco takovýho objeví v českým klubu .. i když chápu, že možný je všechno .. a taky jsem zacejtil šanci, že bych to od vás koupil .. levně pochopitelně :-) :-)

-- Tohle je muj podpis

Bear Kodiak Magnum "dogleg" - typ I 01. zář 2016 10:37 #8

Promiň že jsem tě takhle navnadil, já to zase neberu tak důsledně. Rozlišuji luky, ale určitě ne jejich ročníky :-) Vím že nějaký starý dřevěný Beary jsme tam měli, ale ... prostě podle mě je to jetej kus dřeva. Křáp :-) Kdybych si kupoval tradiční luk, nechám si poslat nějakýho soudobýho Grizzlyho, nebo Takedown s šedým vzorkováním a jsem happy. V luku ze 60. let, který běžně praskal už tenkrát nevidim, žádný štěstí. Já lukem střílím. A teď se se mnou klidně rozveď :-)

Poslední úprava: od ml.
  • Strana:
  • 1