Menu
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1

Téma: PSE Evoke 31 vs, PSE Evo NXT 31 (Royal class 80 pound

PSE Evoke 31 vs, PSE Evo NXT 31 (Royal class 80 pound 05. dub 2020 20:01 #1

Čus klucia holky. Dlouho se tady nic neděje, tak skusím alespoń popsat moji skušenost s těmato dvouma lukama(both Royal class, 80 pounds).

První flagship od PSE , Evoke 31 (2019)
ATA - 31"
BH - 6" (5.87")
DL - 24.5 - 30"
DW - 80 lbs (82.5)
Let-off 80-85-90% ( nastavitelné)
V barvě Kuiu Verde 2.0 ( z camo verzí moje nejoblíbenější)

druhý flagship od PSE, Evo NXT 31 (2020)
ATA - 30.5"
BH - 6.5"
DL - 25 - 30.5"
DW - 80 lbs (82.2)
Let-off 80-85-90%
barva opět Kuiu Verde 2.0

Toliko základní údaje o lucích a teď k věci. Oba luky jsou osazené ECS ( Evolve Cam System) kladkama, kterí byli prvně nasazeny na modelech Evolve z roku 2018 a beze změny zůstavají i pro letošní rok. Je to binary cam system a dá se říct, že je dost povedený,teší se dost příznivé kritice a patří k těm nejlepším cam systemům na trhu. A ač je všichni opěvují do nebe( hlavně od doby,co do PSE vstoupil John Dudley) ,mám k nim pár výhrad. Nátah s těmato kladkama je plynulí,bez propadů a peaků, přechod do valley je rychlí,ale plynulí ne skokový a back wall ,ač je to cable stop, je pevný, ale ne (nevím jak je to česky...) rock solid. Prostě přesně tak,jak mi to vyhovuje. Limbs stop moc nemusím. Celkově povedený systém kladek .Toliko výčet nesporných kvalit tohoto cam system a teď druhá strana mince. Kdy už kuwa PSE taky pochopí,že rotační moduly jsou možná dobré pro nišší třídu jejich luků,ale u svých vlajek by se na to měli fakt vyprdnout. Ono se totiž ty kladky chovají docela jinak u nátahu 28"a scela jinak u 30". A k tomu minimoduly pro nastavení let-off jsou našroubovány na rotačních modulech pro nastavení délky nátahu,takže každá změna v nastavení let off o 5%mění délku nátahu o cca 0.3- 0.4" takže pokud chcete přesně dodržet délku nátahu i po změne let-off, budete muset motat se spagátama a dělku nátahu naladit tak. Tak tudy cesta nevede. Další nevýhodou tohoto systému je tuning kladek. Ono to sice není problém funkčnosti,ale je to pracní a pokud děláte plný tuning luku,tak vám s toho tečou nervy. Je to self balance yoke cam, a protože to není limbs yoke, naklony kladek se nastavují posunem kladky po osce za pomocí vymezovacích podložek. U běžného nastavení na problém třeba nenarazíte,ale u supertuningu se dostanete do situace,že posunem o tloušťku podložky to bude už moc a přesunem zpět zase málo a budete schánět podložky dvě, poloviční tloušťky. A celý tuning ještě komplikuje(ale i pomáhá) rozdilná poundáž kazdého ramene. A to se vám pak z toho vaří mozek, páč těch kombinací je tolik,že poslední luk od PSE jsem ladil 3 dny. Ono teda se to dalo za den stihnout, ale po třech hodinách maturity už toho bylo moc i na koně. Nicméně se tady bavím o dokonalem tuningu,ne o běžném,kde menší nesrovnalosti se už pak dorovnají na restu.Ja restem pohnu až u broadhead tuninu a někdy ani tak ne a ladím na kolečkách a spagátech a velmi nenápadně to jde i na cable guardu.Nicméně PSE zcela evidentně vede filozofii,že u koupě našeho luku se nejdříve musíš pobavit a až pak si zastřílet.No a když čistě náhodou nemá nový majitel luku doma bow press,nechá PSE pobavit všechny servismany z nejbližšího okolí. Z mých zkušeností ale tady nikdo tuning luku vám neudělá. Prostě nahodí rest,nastavý ho laserem do ideální polohy a že to neprojde ani přes papertest...no co,poraď si.
Ale to jsem trochu odbočil a k ECS se mužeme když tak vrátit jindy,ono je toho daleko více,ale popsat všechno by přesahoval rámec tohoto plkání.
Oba dva luky jsou osazeny stejnýma ramenana každé rozdílné síly,které by měli být(ale častěji nejsou) nakalibrované přímo na kus. S tím se ale dá pracovat a třeba o EVO NXT 31 mi to hodně pomohlo.Další přetrvávajíci artefakt už od modelů Evolve je limbs pocket. Tomu se dá vyčíst málo,ale třeba podložky mezi remenana a hliníkouvou konstrukcí jsou plastové a když se vyžvachtlají třeba u manipulaci a nebo tím,že není limbs pocket správně dotažen a ramena dobře zajištěné je nové prostě neseženete. Nicménš je to solidní konstrukce...až snad zbytečně solidní se systémem zamknutí ramen.
A teď čím jsou tyhle dva luky rozdílné. Riser, jeho delka,konstrukce a to nejhlavnější je menší uhel uložení ramen u NXT, čímž ramena se stávají více paralelní.Riser o Evoke byl o malinko tensí,podstatně kratší se dvouma mostama,jenž měli omezovat jeho vybrace, A celkově dělal dojem elegantnější, a ne tak...hmmm jak to nazvat... řekněme buldočí, jako u NXT. Jak se ale později ukázalo, pravě ty dva mosty byli Achillovou šlachou těchto luků. Další změny dostál grip. U Evoke byl vystrouhaný přímo z riseru, velmi příjemný,ale u spocené dlaně docela klouzal. U NXT je grip sice stejný,ale osazen pryžovou nadstavbou,pro mně ne moc ergonomickou bambulou, jinak ale na netu hodnocenou velice kladně.Po jejím sundání je grip stejný jako u Evoke,jenže jsou v něm vyfrézovaný džuzny a ty mně serou ještě více jako ta gumená bambule. Pro mně to je krok sice dobrým směrem ale špatnou nohou.Dalsí změnu NXT oproti Evoke je cable guard. Zatím co u Evoke byl flexibilní,u NXT je opet pevný,oba nastavitelné s cable roller.Na pohled je Evoke elegantí a štíhlý luk.NXT ,ač AtA je o půl palcu menší působí díky delšímu riseru dojmem větším a asi i díky BH o půl palce vetším a snad i konstrukci riseru dojmem mohutnějším. Co se ale týká střelby,jsou to zcela dva rozdílné luky a to citelně. Jeden by si řekl stejné cams, stejné limbs, natah bude stejný...není.Evoke má nátah řekl bych pružnější, agresivnější. NXT ma nátah řekl bych tupější, ale hladší a citelně příjemnější,což u osmdesátky není k zahození. PSE nedělá zrovna nejklidnější luky,jsou hlučné, Evoke trochu v ruce kopal a i vibrace byli citelně větší.Naproti tomu u NXT je citelně nátah hladší, v ruce po výstřelu zůstává klidný, nekope(da li se to ještě u osmdesátky vůbec říct) vibrace jsou citelně menší a......... je příšerně líný (chápej pomalý) Sice realně je Evoke o 8-10 FPS rychlejší dle IBO je jejich rozdíl myslím 15 FPS. Proč k tomuto kroku PSE přistoupilo nevím,ale tak trochu tuším. K tomu se ale snad ještě dostanu.Pravdou ale je,že sic je NXT co se týká střelby mnohem komfortnější luk, je proti Evoke příšerně pomalý a protože jsou to oba luky čistě lovecké,nejsu si jist,jestli je zvýšení komfortu na úkor obětování rychlosti to,co chci. Spíše ne. To že mám 80librovku ma jeden jedinej důvod a to je rychlost ( a s tím samozřejmě spojené jevy doprovodné )... A tady je to pro mně krok zpět. Jo a napoprvé jsem málem zapomněl. Změny dostálo i uložení stabilizátorů. Jedna džuzna na přední je sice tam kde byla,těsně pod gripem,ale přibyla džuzna druhá,jenž je níže o cca deset čísel,takže milej Evo NXT ma dvě džuzny pro přední stabilizátor. Boční je taky osazen níže,jako u Evoka. U předního máte možnost volby. Já ho osadil níže,a ač to vypadá trochu divně,je to lepší. Ono se to nějak časem okouká.
Teď ale k důvodu,proč jsem vyměnil Evoke za EVO NXT...Já toho Evoke vybouchal na minďár tak,že se začal kroutit riser a to v místě spodního mostu. Ten luk byl rychlý a dost nevyladný pro tuhle rychlost a hlavně pro DW 80 lbs, A protože byl ještě v záruce,tak PSE mně poslala za doplatek 100juro luk nový,ač jsem tvrdě trval jenom na výměně riseru. I přesto,že jsem ho musel reklamovat začátkem prosince loňského roku,tak risery nebyli k dispozici a pro PSE bylo jednodušší mi dát nový model. Bylo to v době,kdy vrcholí lovecká sezona a víte,jak to chodí s reklamacema. To normálně není na chvilku ale i na dva měsíce. Dealer PSE mi prostřednictvím mého prodejce jako první návrh na mojí námitku o vrcholu sezony nabídl poslání nového modelu stejné barvy o síle 60ti liber do dvou dnů,čímž mne tak rozesmál,že jsem se smíchy málem počůral.Muj prodejce mi pak navrhl, a budíš mu to ke cti,že mi hned objedná luk jakej si vyberu a kterej bude k dispozici do týdne a on si tu šedesátku dá na krám. Jediná osmdesátilibrovka hned k dispozici byl Hoyt Axius Alpha, Hoyt carbon RX4 alpha,Prime Black3 (2020)a nebo Mathews VXR 31.5 "pouze" v 75 librách. Ona teda hned byla jenom v 70lbs měho nátahu a musel bych objednat jiné moduly.Od Hoytu raději ruce pryč. Nicméně jsem po Black 3 koukal už před tím a jeví se mí tento luk jako solidní kousek a zcela jiste dobrá volba... Říkám prodejci,se rozmyslím. Vracím se do krámu ale až za týden a div se světe,čeká mně tam novučký EVO NXT 31 v 80 lbs... Vysvetlení prodejce sem moc nepochopil,ale bylo mi zdělené,že v 80 librách dealer PSE pro FR prodal za celou svou dobu dvě osmdesátky a obe jsem dostal já... Ta čest. Jak ji ale stihnul schrastit a poslat mému prodejci už za tejden je pro mne dodnes záhadou, hlavně když tvrdil,že okamžitě k dispozici má pouze 60 lbs. A i když mám o lucích od PSE vlastní mínění,jejich servis a případné vybavení reklamace tento dojem podstatně napravuje. Za poslední rok jsem dělal 6 nových luků od PSE ( poslední PSE Xpedite) a v nejednom případě jsem už zoufal. Můj prodejce nové majitele posílá za mnou, což jsem mu už ale zatrhl,páč mně to příšerně nebaví. Nicméně všechny nakonec dopadly dobře. Tady trochu odbočím k posledně zmíněnému Xpedite...uff, uff....šílenej luk letos ale už i v 80ti lbs verzi. Pro moje střelecké schopnosti ale pro lov použitelný jenom ve velice omezené míře a hlavně zrovna v situacích,kde je rychlost luku ne tak podstatná. Střílel jsem ho Ve 60lbs verzi, s lehkými šípy 348gr a ta rychlost byla...uff ,uff... Až někdo udělá osmdesátku s min.BH 6" a raději více s touhle rychlostí,budu první,co objedná. Samo ta rychlost je na úkor komfortu střelby i nátahu,ale asi by si jeden zvyknul. Teda u 60ti librovky...to je jako natahovat gumu v trenkách a nebo gumipušku. Jenom ten BH... S tím se solidně střílí na střelnici,ale v terénu si to moc neumím představit, páč 9 z 10ti střel jde z pozic příšerně vzdálenýma od pozice ideální, střelecké. Použitelné z posedu,případně z threestandu a to jsou zrovna způsoby lovu kterým neholduji a kde je rychlost luku ne tak podstatná, i když zcela jiste ne zanedbatelná. To jsou luky pro opravdu dobré střelce.
Ale opět k věci. Dovolím si malé zamyšlení,proč PSE udělalo změny v konstrukci luku od rychlosti ke komfortu a proč třeba Mathews to zvládá na obě strany. Ono co se týče toho deformovaného riseru,jsou indice,že tohle u modelů 2019 muselo PSE řešit ve vetší míře a můžeme se pouze domnívat,co bylo primární příčina deformací. Osobně si myslím,že to nebyla vina konstrukce riseru,ale kvalita použitého hliníku.Ale je to pouze moje domněnka. To by totiž vysvětlovalo,proč se pak sáhlo po takových změnách v konstrukci riserů, hlavně jejich masivity a proč se taky drasticky snížila IBO rychlost luků.Ale jak říkám,pouze se domnívám,jinak vím prd . Ono totiž proti mé domněnce je tady fakt,že Xpedite změnám konstrukce nepodlehlo a navíc se letos začalo dělat i v 80ti lbs verzi....tak babo raď. A nebo ty risers u tohoto modelu strouhají z lepšího hliníku a nabyli dojmu,že pro jejich vlajky by to už bylo moc drahé. Slovy mého prodejce ,na jakýkoliv dotaz proč???... u nějakého problému luku téhle značky....Protože PSE. Jenomže na jeho soud se fakt spoláhat nedá, o kladkovýcj lucích ví prd,včetně jejich servisu a tuningu a já pevně věřím(chápej chci věřit),že u recurve bow bude dobrej... páč tomu ale prd rozumím já. Jinak ho mám rád,on mně taky(nic jiného mu nezbejvá) a dáva mi hezké slevy.
So...Jak asi vážený učastník zájezdu tuší,dalo by se popsat ještě i tři strany internetu,ale pokud jste se dočetli až sem,tak vám doporučuji jít se proběhnou, páč vám ta karanténa zcela zjevně nedělá dobře. Pokud ale bude mít váženej učastník zájezdu dotazy,rád odpovím bude li mne to moje znalost dovolovat. Tak si říkám. kolik je tak asi v česku vlastníků ECS a jak se s tím perou oni. Nicméně Royal class už je trochu specifická třída ,sebou nese i problémy navíc,než by jednoho majitele luku vůbec napadlo ale o tom potom. Dá li Bůh,přidám i par fotek...
howk
Monty

EVOKE


EVO NXT


EVOKE


EVO NXT


EVO NXT
Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Poslední úprava: od Monty.

PSE Evoke 31 vs, PSE Evo NXT 31 (Royal class 80 pound 03. čen 2020 21:08 #2

Tak mně dneska, kluci a hoilky po více jako dvou týdnech přišla odpověď z PSE. Protože jak jsem již psal, Evo NXT 31 je taková trochu líná mrcha, napsal jsem přímo do firmy,páč řešit to přes dealera nemá význam a zeptal jsem se, zda li jsou ochotni udělat mi na zakázku 90 lbs limbs, Ne schopni,ale ochotni,páč schopni zcela jistě jsou. A tady je jejich odpověď :

Dear Monty,

I hope all is well! I am Adrik the International Sales Coordinator and a tech with PSE Archery.

Regarding the 2020 EVO NXT, these bows were designed to be a very smooth shooting bow that offers quick speed. We do not offer limbs over 80 pounds for any of our bow models. To increase speed you could try installing the EF (EXTRA FAST Low Let Off modules). Item number 01327EFLL is an adjustable mod designed to increase the aggressiveness and speed of the bow by approximately 8 fps compared to the factory high let off mods.



As a manufacture/wholesaler we can only supply parts to distributors and dealers. The fastest way to get assistance is to contact your local PSE Dealer. France we supply LAS Distribution directly, and in Europe we have several larger distributors that supply PSE Dealers throughout the world, you can find a full list at, http://www.psearchery.com/international-dealers/.



LAS DISTRIBUTION

ZI LES TROIS MOULINS

ROUTE DES CISTES

ANTIBES 06600

PH: 33-49-2914050

EM: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.



Thank you for your support and shoot well!

I hope this helps!

All the Best,

Adrik

No nepotěšili mně, a ani já je nepotěším. Proč? Inu proto, že nemá pro mně význam 80lbs luk, který stříli stejně rychle jako 75lbs Mathews VXR 31.5. Teda střílím asi o 2-3 FPS rychleji,ale to už moc roli nehraje. Naproti tomu je VXR31.5 luk klidnější a hlavně tišší. Jenom ten nátak se mi líbí víc u NXT. Tady 80lbs luk pak postrádá významu,když můžu si uhnat kýlu s o 5 lbs menší vahou. Tak z NXT bude dvojka. Nad jedničkou zatím uvažuji a prozatím zbyli ve hře Hoyt Axius Alpha (ultra??)´80 lbs , Prime black 3(možná raději Black5) a APA Mamba v 90 lbs. U těch 90 lbs si ale moc jistej v kramfecích nejsu a nevím, budu li ji schopen utáhnout. Nicméně by pak ve hře byli i 80lbs limbs..
Hoyt..... malej ATA, serie ultra by seděla, a přiznám se netuším proč je IBO o 8 FPS menší. Ale i to bych snad rozdejchal. Nicméně s Hoyty je dost problém tady se servisem a vyřizováním reklamací, jejich nové obchodní podmínky pro letos byli taky nějaké divné, Můj prodejce s nima zrušil smlouvu už před třema rokama,pač bylo mnoho reklamací a u dvou se vyřizovali půl roku. Tudy asi cesta nevede,ale je ve hře.
APA Mamba 33. Nemám možnost se k těmto lukům dostat a ódy na hladkost nátahu, tichost a komfort střelby beru trochu s rezervou. Soudě tak dle konstrukce luku, velikosti twins kladek, nedělených limbs... tady nevím. Problém je ještě ten, že bych musel jít přes dealera z Madridu a ne tady toho francouzkýho a to hlavně kvůli ceně. Tady ten Frantík se asi pomátl. Rozdíl v ceně včetně příplatků za barvu a limbs a slevy u Madridu( pokud koupíte k tomu i nějaké bazmeky jako vybavení.) je skoro 400 juro. Za to je solidní sight na novou jedničku.
Prozatím mi tedy jako asi nejlepší volba vychází Prime Black 5, popřípadě Black 3. Ale asi raději tu pětku.
No ale protože teď se s lukem chodí tak na ryby, je ještě možnost počkat, až vylezou novosti 2021 a pak se rozhodnout.To je sice už půl sezony v Pánu,ale zase taková tragedie to s NXT není a jinak je to po menších úpravách solidní luk. Pořád je to rychlej a dobrej luk, jenom je línější ,ale se 70kama se srovnávat nedá....ani s těma nejrychlejšíma. Ovšem u vlajek čekám více jak jenom solidní. No a jak je patrno z odpovědi od PSE, tak mi doporučili výměnu modulů za EF. Děkuji,ale nechci, ty moduli mám, To je docela nehezké i na 60ce,,, U 80ti lbs to už je...snad pro nikoho. I když pár masochistů by se asi našlo, tohle není pro mně alternativa.Příšerně se to tahá, blbě drží, hodně pleská a nedostanu se ani na loňkého Evoka.
Takže... nevím,, prozatím zdar a sílu
howk
Monty

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Poslední úprava: od Monty.

PSE Evoke 31 vs, PSE Evo NXT 31 (Royal class 80 pound 15. květen 2021 10:17 #3

Tak mně v PSE pěkně nasxali
https://www.youtube.com/watch?v=ZDg7KDVY4xs&t=93s&ab_channel=nockonarchery
https://www.youtube.com/watch?v=u_kLA7jQfFo&ab_channel=BowmarBowhunting
Ten kong je pravděpodobně postaven na platformě PSE Xpedite, Ale jde vše, když se chce. Jak skončí tahle šaškarna s Covid, asi se tam zaletím podívat osobně. Byl by v tom pak čert, aby mi ty limbs neudelali. :silly:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Strana:
  • 1
Powered by Kunena fórum