Menu
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Tato část diskuze je určena pro typické "Off topic" příspěvky. Pište si sem o čem chcete, ale prosím ať to má aspoň trochu hlavu a patu.
  • Strana:
  • 1

Téma: Příhody které skončily tak, že ....

Příhody které skončily tak, že .... 03. bře 2016 17:47 #1

Určitě se někdy někomu z vás povedl nejaký kix, porucha nebo sřelecká chyba kdy to odnesl váš luk.

Mě se jedna příhoda stala , Vlastnil jsem svůj druhý luk od Diamondu a ten nejlevnější vypouštěc do 90lb co na trhu je. Vypouštěc sice fungoval ale asi jen 4 měsíce, poté byl totálně vyběhaný, že už skoro nedržel zavřený. Ale pvrní věc kterou mi tento levný vypouštěč provedl bylo to že stavitelná osička k úpravě délky co je na závit se mi nenápadně povolovala tak dlouho až se mi jednoho dne při nátahování luku úplně rozpojila. Luk vystřelil šíp i s hlavou vypouštěče na tětivě, který mi málem ješte rozbil hlavu jak ho tětiva vymrštila zpět. :lol:
Jelikož byla stavitelná tyčka schovaná v gumové hadičce a k tomu i zajištěná kontramatkou, nebylo možné postupné povolování pouhým okem odhlait. Po tomto incidentu jsem tyčku se závitem nadobro slepil s druhou částí aby se už nic podobného nestalo.

Po druhé co mě opět tento vypouštěč zradil šel už prostě do koše. Jeho mechanizmus z prapodivného materiálu se celkem rychle opotřebovával. Zase mě zradil při natahování. Vypouštěč nevydržel a ve čtvrtce nátahu si prostě řekl že se otevře a jelikož jsem v té době ještě nepoužíval poutko na ruku tak jsem ten luk v tom nečekaném výstřelu nejspíš rukou stiskl a odklonil bokem, což zapříčinilo smeknutí tětivy. No na štěstí to bylo zhruba na začátku nátahu, tak že vážnější následky krom spadlé tětivy luk neutrpěl.

Příčina otevřeného vypouštěče byla opotřevovaná hranka spouštěcí páčky přes ktrerou jezdí váleček na čelisti a drží tak vypouštěč sevřený.

OD TÉ DOBY VÍM ŽE VYPOUŠTĚČ JE NUTNO TAKÉ KONTROLOVAT A NEVYPLATÍ SE NA NĚM ŠETŘIT ;)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Poslední úprava: od bowhunterc.

Příhody které skončily .... 04. bře 2016 19:40 #2

.. dovolil jsem si upravit název vlákna tak, aby byl malinko obecnější .. a vešly se sem i jiné "příhody", které třeba neskočily až tak zle, jak bylo původně napsáno :-) a nemusely se pro ně zakládat další vlákna ... protože si myslím, že každá chyba je poučná pro ostatní ... i když třeba neskončí zničením luku ... každá blbost, kterou uděláme, může být poučením pro ostatní .. snad B)

Pokud by s tím měl zakladatel vlákna problém, stačí říct a já to vrátím do původního stavu ... (admin)

Poslední úprava: od bowhunterc.

Příhody které skončily .... 04. bře 2016 19:56 #3

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
a s dovolením přidám dnešní zážitek .. ;) Dneska jsem na domácí střelnici (z haly do garáže = 9m) vytáhl kladku ... nechtěl jsem až tak úplně střílet, jen něco vyzkoušet ... natáhl jsem, .. jako jo ... přišlo mi trošku divný, že PeepSight je nějak malinko jinde, než jsem zvyklý (ale nějak jsem to neřešil) .. pečlivě jsem zamířil a prásk ... šíp ani zdaleka nedopadl tam, kde jsem ho čekal ... ANI ZDALEKA .... od prvního okamžiku jsem viděl, že letí někam hodně nahoru, směr strop, načež se odrazil od stropu ... (něštěstí), a skončil někde za terčem .. z obrovským hlukem, mlácením, narážením do všeho možnýho ... načež zapadl někde mezi garážová vrata a OSB desky, které tvoří zástěnu za terčem ... ještě jsem ho ani nehledal ...

Důvod ? Pochopitelně jsem si vůbec nezkontroloval, na jakou vzdálenost mám nastavený svoje mířidla = single pin .. jen jsem předpokládal, že budou na obligátních 20m (v případě mého luku 20m = cca 10m) ....ale "pochopitelně" mířidla byly nastavený na vzdálenost tak cca 110 až 120m ... tedy úplně jinak, než by střelba na 9m vyžadovala :) :) :) Nechávám naprosto bokem, kdy a proč někdo nastavil na mířidlech tuto šílenou vzdálenost .. podstatné je, že tam byla a já si to nezkotroloval ..

Toť vše ... nic zvláštního se nestalo .. jen jeden šíp je v "pytli" ... naštěstí nic jinýho ... další z mnoha poučení, že když máte single piny, kontrolujte si, na jakou vzdálenost jsou nastavený ... B)

-- Tohle je muj podpis

Příhody které skončily tak, že .... 06. bře 2016 22:49 #4

Se single pinem se mi to taky stalo parkrát že jsem zapoměl posunout, naštěstím mám dostatečně veliký terč :D Ještě jedna taková věc se mi stala když jsem mířil na terč, bodla mě vosa zezadu do krku. No automaticky reflex aniž by to člověku došlo se okamžitě chytnout za bodnuté místo. Ani nevím jak ale vystřelil jsem. Ani jsem netušil kam šíp letěl,mozek se přepnul na obranej mod či co, prostě se to stalo strašně rychle, No po zlikvidování vosy jsem našel šíp 3 metry před sebou zabodlej v zemi :blink: Fakt nikdy nevíte co se může stát i když si dáváte maximální pozor :dry:

Příhody které skončily tak, že .... 06. bře 2016 22:53 #5

Já měl jednu historku s mým prvním vypoštěčem, byl to Scot quick shot, jak říkám první:-) No a asi po měsíci mi povolily čelisti a při nátahu mi vyletěl šíp prostě pánu bohu do oken a už jsem ho nikdy neviděl:-) Ani žádný mrtvý se nenašel, tak je asi někde dodnes ve větvích?

Příhody které skončily tak, že .... 14. bře 2016 21:19 #6

Inu, mě se také podařilo pár nepříjemností.
V první řadě se přidávám do klubu lidí co střílejí s jednopinem nastaveným na 50m na terč v předsíni na 10m :) taky jsem přestřelil a stěna ani šíp nedopadly nejlépe.

Pak se mi před nějakou dobou podařilo sesmeknutí tětivy z kladek tak, že jsem trénoval na lov oděn do hejkala (ghillie) v polosedě, zkouším si plynulé pomalé natažení a spuštění, no a při spuštění se mi dostal trs juty z hejkala mezi spodní kladku a tětivu která se sesmekla a problém byl na světě. Od té doby si kontroluju při nestandardních polohách, či v bujné vegetaci jestli se mi do spodní kladky nic nedostalo. Být to při normálním výstřelu by nemuselo dopadnout dobře.

No a nakonec jeden téměř regulérní dryfire. Nastřelený končík... I když to kontroluju tenhle jsem přehlédl. Založil, natáhl vystřelil, udělalo to bum, roztrhl se končík a tětiva sjela bokem po šípu, z kladek sjela tětiva a lanka.
Naštěstí to bylo všechno, ramena vydržela, kladky taky, jenom tětiva byla naseklá a bylo třeba jí vyměnit.

Příhody které skončily tak, že .... 15. bře 2016 14:45 #7

Těch by bylo...

Hodně vypečená historka byla, když jsem doma olepoval nové šípy. Připravil jsem celý šíp s tím že jsem pouze u čtyř nalepil hrot, protože jsem si nebyl jistý jestli nebudou potřeba za krátit. Celý svazek šípů jsem pak vzal a chytře zasunul do toulce. Toulec pověsil na věšák. Druhý den po něm sáhl a hned první ranou jsem vystřelil šíp bez hrotu. Což je opravdu kumšt vezmu-li v úvahu, že přes hrot mířím (ale je fakt, že se mi to míření zdálo trochu divný). Střílelo se na 8m doma v chodbě a do té doby jsem zatím nikdy neminul. Rána to byla hrozná a kombinovala dry fire a navíc šíp odražený od terčovnice. Trubce ani luku se kupodivu nic nestalo. Říkám si ještě že tak...a pokračuji v tréningu. Celý incident mě bohužel rozhodil, takže jsem hned dalším šípem minul a stejně své os(t)udné první díře ve zdi neunikl.

Nejvíc mi zatrnulo když mi při střelbě na ohraničené střelnici vlezl před terč zapálený tenista, který si na střeliště pinknul tenisák. S přehledem přelezl všechny zábrany a nezastavily ho ani šípy nastřílené v terči. Asi si myslel, že je to bezpečné, když v okruhu padesáti metrů nikdo není...no. Nebylo. Naštěstí jsem ho zahlédl koutkem oka ve chvíli kdy jsem ještě domiřoval.

A nejvíc zabolelo když jsem během zaníceného vysvětlování spolustřelci "jak se to má dělat" nepozorně napochodoval hlavou přímo do chumlu svých šípů. Soustřel jsem měl obtisklý do tváře ještě týden a je štěstí, že jsem nepřišel o oko.

Při tréningu v hale kolegyni sjel šíp ze zakládky a prostřelila topení. Než se podařilo sehnat správce, který by vypustil okruh, maličko jsme vytopili tělocvičnu :-)

Kámoš při závodech střílel, nějak se mu rozlepil vbar a spolu se šípem vystřelil do terče i stablík :-) Ten samej člověk pak přetrh ramena, tak je hodil do auta na zadní sedadlo a z něho mu je ukradli :-)

Párkrát jsem málem (ale opravdu těsně) omylem (ale opravdu omylem, ne jako ti co střílí agresivní bažanty v sebeobraně) sestřelil kachnu v letu. Vlítla mi do rány. Uakcelerovala to ale fakt bravurně a dokázala se vyhnout letícímu šípu na poslední chvíli.

Asi nejpotupnější situace nastala když jsem trénoval venku ve stráni asi na 30m, z nedalekého remízku vyběhla přiblblá srnka, stoupla si mi před terč a nechtěla se hnout. Tleskal jsem, křičel jsem...nic. Nakonec jsem musel položit luk a mrsknout po ní šutr. Střílet jí šípy pod kopýtka jsem neměl odvahu, abych jí šípem omylem netrefil. Těžko bych to pak vysvětloval zvlášť proto že jsem byl v maskáčích a střílel loveckým hoytem (ale s terčovými hroty)

Srnky, kachny a tenisti jsou holt sebevražední šílenci...

Příhody které skončily tak, že .... 15. bře 2016 16:33 #8

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
;-) z tohodle začíná být dobrý téma B)

tak já ještě přidám něco ve smyslu "kovářova kobyla chodí bosa" .. před nějakým časem ... postupně se mi začal "odrbávat" provázek co z něj mám D-loop. Říkám si, to je dobrý, to ještě vydrží .. po nějaký době si říkám .. to je ještě dobrý, teď to nepředělávej .. za pár dní jedeš do Kanady .. hlavně teď neměň nic, co není potřeba .. po návratu si zase říkám .. vyprdni se na to .. zvládlo to Kanadu, ještě chvílí to vydrží .. atd .. atd .. až jednou doma při pohodové střelbě natahuju a BÁC .. provázek se konečně odebral do věčných lovišť .. a šíp do stropu v hale .... ta díra u dveří do garáže mi stále připomíná jakej jsem debil .. každýmu radím a sám udělám tohle ..

a mimo jiné .. když natahujeme luk, nemáme natahovat směrem nahoru, ale jen a jen dopředu, že ? Tak hlavně, že to vím a každýmu vykládám B)

-- Tohle je muj podpis

Příhody které skončily tak, že .... 15. bře 2016 16:37 #9

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
a ty šípy, zapíchnuté do obličeje znám taky ... dostřílím (doma) poslední sérii, šípy pochopitelně nechám v terči. Kdo by pro ně chodil, že ? Však tam dopříště vydrží. Pak něco dělám u "ponku" a zjistím, že potřebuju nějakou věc ... Bedna s nářadím je pod terčem. Tak se zvednu, soustředěný na něco úplně jinýho udělám ty dva kroky k terči a zohnu se k bedně .... a .... nabodnu se na konce těch šípů jako úplný blb ..

-- Tohle je muj podpis

Příhody které skončily tak, že .... 16. bře 2016 11:15 #10

Jo, jo. Tyhle "drobnosti" se bohužel člověk učí až časem a vždycky je to o pohodlí v hlavě. Člověk je línej něco udělat a to se mu vymstí. Takový věci jako, nenechávat šípy v terči, že by se měl člověk vždycky rozhlédnout a podívat za sebe když začne vyndavat šípy z terče než začne vypichovat za ním stojícím lidem končíkama oči, nebo že šípy z terčovnice nejdřív všechny vytáhnu a pak si je po cestě od terče rovnám do toulce, abych nezdržoval ostatní by měly podle mě být součástí první hodiny výcviku, ale mám bohužel pocit, že ne vždycky se to i ve specializovaných klubech k nováčkům donese. A doma to člověk zjistí až ve chvíli kdy má jednookou manželku :-)

Což mi připomíná ještě jeden traumatický zážitek, když jsem poprvé střílel padesátku s Jirkou Mojžíškem. Přijdu na střelnici, krásné poledne, sluníčko hřeje, vlahý větřík vlaje. Pohodička. Zařadím se a střílíme. Jdeme k terči, mrknu na soustřel...hmm...nic moc. Mrknu k Mojžovi. HM! To ještě rozstřílím, říkám si...další sada to samý, Mojža ok, já šípy po celé terčovnici. Tak to šlo deset asi sad po nichž jsem zabalil luk a znechuceně odjel. Pointa celého příběhu je, že Jirka Mojžíšek je slepý. V tu chvíli jsem pochopil, proč je nehandicapovaných na závodech kam se občas hlásí vždycky míň lidí, protože občas končí ve výsledné tabulce i někde v půlce a nikdo nechce být ten kterého přestřílel slepej :-)

Příhody které skončily tak, že .... 17. bře 2016 08:17 #11

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-
to ML: hele ale na druhou stranu mu můžeš tvrdit, že stříliš líp jak on .. on to asi hned tak nezjistí, ne ? B) B) B)

já vím, blbej fór .. ale něco podobnýho jsem zažil cca před dvěma roky na golfu v Turecku. Hrajeme a já pochopitelně tak jak normálně hraju .. blbě .. mlátím do toho jak mimoň .. a najednou na vedlejším odpališti chlap s jednou rukou. Koukám na něj, co jako chce s tou jednou prackou dělat ??? On má driver v ruce, následuje náááádhernej pomalej nápřah, lehkej elegantní švih, žádná urvaná síla jako já .. a CINK .. míček letí a letí a letí .. v pohodě nějakých 250m na střed ferveje .. sem se málem posr***

no a ať je taky řeč o lukostřelbě, tak sem dám taky jedno foto .. pokaždý když na to koukám, tak zjišťuju, jaká jsem "0" oproti té slečně :tu:

Přílohy:

-- Tohle je muj podpis

Příhody které skončily tak, že .... 17. bře 2016 15:31 #12

:-)

Je fakt, že některé handicapy úplně vyráží dech. Ta slepota ještě paradoxně není tak nejhorší (teda ne že bych chtěl měnit), protože hodně chyb stejně vzniká tím, že za tím člověk kouká. Stejně tak svalový jemnocit. V tomhle mají oni celkem výhodu. Sice nevidí, ale tělo mají perfektně pod kontrolou. Když potřebuji udělat nějakou změnu v technice, tak jí taky většinou ze začátku trénuji se zavřenýma očima jen pár metrů od terče. Lépe potom výstřel prožiji a tělo víc cítím. Známe to ostatně i z jiných disciplín :-) Ale je fakt, že lidi co nemají ruce, luk drží nohou a natahují pusou...to už mi teda hlava nebere...

Příhody které skončily tak, že .... 17. bře 2016 17:38 #13

• TWitko
  • Gold Sponzor
  • Gold Sponzor
  • -= nadšený amatér =-

ml napsal: :Když potřebuji udělat nějakou změnu v technice, tak jí taky většinou ze začátku trénuji se zavřenýma očima jen pár metrů od terče. Lépe potom výstřel prožiji a tělo víc cítím. ...

anglicky se tomu střílení se zavřenýma očima říká "Blind bale shooting" .. nechci aby to vypadalo, že se chlubím znalostmi B) což nemůžu, protože moje angličtina je mizerná, ale třeba to někdy někomu přijde vhod. Pamatuju, jak jsem na ten termín napoprvé narazil a byl jsem z toho dost popletenej, co se autor textu snaží říct ...

-- Tohle je muj podpis
  • Strana:
  • 1